Kvě 24

Novinky na hypotečním trhu: Pokles úrokových sazeb, novela zákona a role hypotečního poradce

 

Úrokové sazby klesají

Hypotečnímu trhu se v České republice momentálně daří. Lze to přičíst mírnému poklesu cen nemovitostí a současně klesajícím úrokovým sazbám, které se dnes pohybují kolem 5 % p.a. To je zhruba o celé 1 % méně než v loňském roce. Vlastní bydlení je tak pro mnoho lidí opět dostupnější, což se pozitivně odráží na aktuálním stavu trhu s nemovitostmi.

Výhled pro rok 2024

V roce 2024 očekáváme další pokles úrokových sazeb – konečně! Je jisté, že každý z nás by uvítal návrat sazeb na úroveň 2 až 3 %, jak tomu bylo v letech 2019 až 2021. Nicméně, naše předpovědi jsou opatrnější a neočekáváme tak výrazné snížení. Je naopak pravděpodobné, že se budeme muset ještě nějakou dobu vyrovnávat s vyššími sazbami.

S koupí nemovitosti se přesto nevyplatí čekat. Ačkoliv půjdou úrokové sazby zřejmě ještě dolů, bude to mít za následek jediné – vyšší poptávku. A s vyšší poptávkou letí ceny nemovitostí vzhůru. Takže za nový rodinný dům nebo byt nakonec zaplatíte víc, než když si vezmete úvěr s vyšší úrokovou sazbou.

Česká národní banka nedávno oznámila další snížení úrokové sazby. Konkrétně se jedná o dvoutýdenní repo sazbu, která ovlivňuje úrokové podmínky jak úvěrů, tak bankovních vkladů. Tato sazba klesla o 0,5 procentního bodu na 5,25 % s platností od 3. května 2024. Je důležité si uvědomit, že i když došlo k tomuto snížení, nemůžeme automaticky očekávat další významné poklesy úrokových sazeb u hypoték. To proto, že na ceny hypoték má vliv nejen základní sazba, kterou určuje ČNB, ale také tržní hodnota peněz, které banky používají k financování hypoték svých klientů.

Novela zákona

Od 1. září letošního roku vstoupí v platnost novela zákona, která se přímo dotýká hypotečních úvěrů. Konkrétně se zaměřuje na nově uzavřené hypoteční úvěry a nové fixace. Především pak upravuje sankce za předčasné splacení nebo refinancování hypotečního úvěru mimo dobu výroční fixace. Dosud se sankce za předčasné splacení pohybovaly v řádu stovek až nižších tisíců korun, což odpovídá nákladům spojených s činností banky. Po úpravě zákona se však můžeme připravit na výrazné zvýšení této částky.

Výše náhrady za předčasné splacení bude určena podle zbývající doby fixace, a to 0,25 % z předčasně splacené částky za každý rok do konce fixace, maximálně však 1 % z celkové částky. Celkově tak může jít o desítky tisíc korun navíc. 

Jak splatit předčasně hypotéku bez poplatků?

Existuje hned několik situací, kdy může dojít k předčasnému splacení hypotéky zdarma:

  1. hypotéka je splacena z pojistného určeného k úhradě úvěru, 
  2. po vypršení fixace úrokové sazby, do tří měsíců od sdělení nové úrokové sazby bankou, 
  3. v případě úmrtí, dlouhodobé nemoci nebo invalidity klienta nebo jeho partnera, 
  4. vypořádání společného jmění manželů nebo prodeje nemovitosti po 2 letech od jejího nabytí,
  5. navíc zůstává možnost předčasného splacení až 25 % původního úvěru každý rok při výročí uzavření smlouvy.

I přes tyto změny ve Finovu pečlivě plánujeme a řešíme strategie pro naše klienty, abychom jim zajistili co nejlepší podmínky při uzavírání hypotečních úvěrů.

Role hypotečního poradce

V dnešní době jsou hypoteční úvěry málokdy lehce řešitelné a bez problému. Většina úvěrů je složitá a běžní klienti se v bankovních podmínkách často nevyznají. Proto jsou zde hypoteční specialisté, kteří znají bankovní prostředí a dokáží v něm operovat a především dobře reagovat na změny trhu. 

Díky našim zkušenostem a dlouhodobé spolupráci s bankami jsme schopni zajistit klientům ty nejlepší úrokové sazby a poskytovat odhady zdarma. Tím šetříme klientům spoustu času a peněz. Naše služby zahrnují komplexní péči o klienta od úvodní analýzy a výběru vhodné banky až po vyplacení hypotéky, která odpovídá jeho požadavkům. 

Jako klient nemusíte navštěvovat banku, vše řešíme za vás. Vy se pouze dostavíte k podpisu schválené hypotéky a společně s naším poradcem dokončíte proces až do jejího úspěšného vyplacení.

Důvody pro Finovo

  • Jsme transparentní, jako klient máte vždy na výběr z více nabídek.
  • Najdeme vám vždy nejvýhodnější a nejbezpečnější řešení.
  • Máme dobře vyšlapané cesty do bank.
  • Vedeme klienta krok za krokem celým procesem.
  • Řešíme veškerou administrativu a složité papírování.
  • Umíme řešit i komplikované situace a nalézt alternativní cesty ke splnění cílů klienta.
  • Dokážeme odhalit a upozornit na skryté poplatky.
  • Efektivně komunikujeme s protistranou, právníky a realitními kancelářemi.

Proces hypotéky

S Finovem jste od hypotéky jen pár kroků. Jak takový proces u nás probíhá?

  1. První fáze zahrnuje detailní analýzu klienta, výběr vhodné banky a přípravu veškerých potřebných dokumentů.
  2. Druhá část se nazývá prescoring, tedy proces, kdy banka na základě poskytnutých informací prověřuje klientovy příjmy, výdaje a platební historii, aby ověřila jeho bonitu – jestli má dostatečné příjmy na splácení a solidní platební morálku.
  3. Třetím krokem je ocenění nemovitosti. Banka si vyžádá od svého odhadce ocenění vaší nemovitosti. 
  4. Čtvrtá fáze je schválení hypotečního úvěru. Během tohoto kroku banka poskytne kompletní dokumentaci k posouzení a schválení úvěru úvěrovému oddělení banky.
  5. Pátá a poslední část zahrnuje podpis hypoteční smlouvy, sestavení dokumentů pro čerpání úvěru, předání zástavních smluv na katastrálním úřadě a následné čerpání úvěru.
    Hypoteční trh - proces hypotéky

Vyřešíme hypoteční úvěr za Vás. Ozvěte se nám, jsme tu, abychom vám dali ten správný směr.