Bře 20

Co s investicemi v době koronaviru?

Štvou mě novinové titulky, které se nám v honbě za čteností a s vidinou zisku z reklamy snaží naznačit, že nás kvůli aktuální pandemii koronaviru čeká snad konec světa, a jestli nás virus všechny neskolí, přijdeme minimálně o všechny své peníze.

Pandemie koronaviru srazila trhy na minimum. Panika ale není na místě

Novináři bez hlubších znalostí věci totiž poukazují jen na aktuální propad a nedokáží (nebo nechtějí) běžnému čtenáři srozumitelně říct, co to pro něj vlastně znamená a co má dělat. Ke článkům odborníků se většina lidí buď vůbec nedostane, nebo jim bohužel neporozumí.

Pokusím se o to tedy já. A rovnou vám můžu říct, že současná krize neznamená téměř nic a vy máte na výběr dvě možnosti. Nic nedělat, nebo nakoupit. Vysvětlím dále.

Korekce trhů tu není poprvé

Žádný konec světa ani ekonomiky se nekoná. To, co se nyní stalo, je pouhá korekce trhů, která zde historicky z různých důvodů nastala už nesčetněkrát. Vždy se ale po nějakém čase zlomila a trhy zamířily zpět vzhůru. To, že nyní uvidíme na výpisech našich investic mínusová procenta, znamená u většiny jen smazání předchozích zisků (rok 2019 až 20 % p.a.) a jen u některých se dostane hodnota majetku pod úroveň prostředků, které vložili. Většinou se ale jedná o klienty s dynamickým portfoliem, které bylo nastaveno na dlouhou dobu.

Držte se investičních pravidel a vyděláte

V tuto chvíli je tedy hlavní dodržení investičních pravidel. Pokud máte ode mne připravený finanční plán, stačí se podívat na stránku, kde jsme se bavili o zhodnocení prostředků, kde o základních pravidlech píšu. Pro připomenutí uvádím zkráceně znovu:

  1. Dodržme časový horizont – Stále myslete na to, proč jste si investici sjednali a kdy vás tento cíl čeká. Investice je právě nastavena podle časového horizontu, kde se s krizemi počítá. Pokud je váš cíl delší než 10 let, nemusíte tedy aktuální propad téměř nemusíte řešit. Pokud je kratší, věřte, že vaše portfolio je nastaveno bezpečněji.
  2. Diverzifikace neboli rozložení rizika – Nastavení portfolia vychází z časového horizontu, tedy doby, po kterou budeme a můžeme investovat. Proto bude mít klient investující na 5 let nastavené portfolio jinak (konzervativněji) než klient, co si šetří na stáří a čeká ho dalších 20 let.
  3. Zvládněte své emoce! Dost možná nejdůležitější věc, kterou ovlivníte hlavně vy. Nekoukejte na novinové články a padající grafy. Tohle za vás dělám každý den já. Nenechte se dohnat panikou a vždy si vzpomeňte na první dvě pravidla. Těch se musíme držet a brzy bude zase vše v pořádku.

Nečekaně rychlý pád

Aby to ovšem nevypadalo, že hýřím jenom optimismem, poukážu na jednu věc, která mě znepokojila a které jsem si všiml, když jsem v posledních dnech strávil několik hodin hledáním různých statistik a dat. Znepokojilo mě totiž, o jak jednorázový a rychlý pád šlo. V historii jsem zatím nenašel podobný záznam. 

Ano, měli jsme zde krize – i mnohem větší –  ale poklesy trvaly zpravidla několik měsíců nebo dokonce let. Pokud srovnám aktuální reakci trhů, přijde mi ne přehnaná, ale až úplně panická, což mi k ekonomům, manažerům a investičním „mágům“ z Wall Street úplně nesedí.

Ač nejsem vyloženě zastáncem konspiračních teorií a jakkoliv beru takové uvažování s velkou rezervou, celá situace ve mně vyvolává pocit, jako by část lidí ze světových burz tomuto propadu minimálně nějak napomohla. Je sice to nová věc a na závěry je ještě čas, ale už teď si říkám, že na něco takového bude potřeba myslet do budoucna.

Máte peníze navíc? Nakupujte zalevno

Abych to shrnul. Nepanikařme, nevybírejme, nadále posílejme měsíční platbu, jakou posíláme, a spíše naopak využijme této situace, na kterou čekáme už několik let. Všichni máme rádi slevy! Tak nakupujme, když jsou akcie ve výprodeji

Jestli máte stranou peníze, které můžete v tuto chvíli využít a na nějaký čas je postrádat, použijte je a nakupujte. Tato situace se nemusí dlouhé roky znovu opakovat, a když toho nyní nevyužijeme, můžeme toho litovat stejně jako spousta lidí před 10 lety.

Výjimečná situace si žádá výjimečná řešení. A taky výjimečně dlouhé články

Tenhle článek je o něco delší, než jsem původně zamýšlel. Snad se mi ale povedlo vás aspoň trochu uklidnit. Obvykle s vámi vše probírám osobně nebo po telefonu. Teď ovšem nastala výjimečná situace a já bych byl rád, aby se tyhle informace dostaly ke všem. 

Jestli budete mít chuť, podívejte se i na hezky zpracovanou infografiku o investování a „krizích“ od našeho obchodního partnera společnost Amundi. Přečtěte si také tenhle článek nebo další článek. Nakonec bych vám rád popřál hodně zdraví, pevné nervy a víru, že vše bude zase skvělé.

 Vladimír Pavlosek

manažer a specialista finančního plánování