Dub 20

Finanční specialista: to nejdůležitější, co byste teď měli vědět o financích

(5 minut čtení)

Posledních pár týdnů bylo nejen ve světě financí hooodně živo. Několikrát jsem měl rozepsaný článek a o pár dní, někdy i hodin, později to bylo úplně jinak… Ostatně jako i v různých vládních opatřeních. Pojďme se tedy podívat na to nejdůležitější a můj komentář k tomu.

🏡 REALITY

👉 očekávám širší nabídku nemovitostí; někteří lidé mohou mít problémy se splacením hypotéky či rodinným / firemním cash flow, a svoji nemovitost tak budou nuceni prodat.

👉 na druhé straně se utlumí poptávka, spoustu lidí si v nejisté době rozmyslí, zda jít do vlastního / nového bydlení, lidé se na tento krok budou chtít lépe připravit.

👉 větší nabídka a menší poptávka logicky povede v určitých lokalitách ke snížení cen nemovitostí, na trhu se mohou objevit dobré nemovitosti za dobrou cenu (pokud někdo bude s prodejem spěchat) a tím pádem vznikne i prostor pro zajímavou investici.

👉 je v jednání zrušení 4% daně z nabytí nemovitosti, kterou platí kupující; vedle toho by se ale měla zrušit možnost odpočtů zaplacených úroku u hypoték.

 

💸 HYPOTÉKY & ÚVĚRY

👉 odklad splátek je možný až na 6 měsíců (květen až říjen), většina bank však i během odkladu dál načítá úroky, které tak zaplatíte na konci splatnosti; doporučuji jen těm z vás, kteří se ocitli v nepříjemné finanční situaci, nebo těm z vás, kteří tyto peníze zodpovědně využijete k vytvoření finanční rezervy.

👉 ČNB uvolnila podmínky u nových hypoték, čímž chce pomoci lidem k jejím dostupnosti; LTV se zvyšuje na 90 % (= nově vám stačí jen 10 % z hodnoty nemovitosti), DSTI se zvyšuje na 50 % (= nově vaše celkové splátky úvěrů mohou činit až 50 % vašich příjmů), DTI se ruší (= nově se neřeší výše celkového dluhu a příjmu)

👉 klesly i úrokové sazby na hypotékách, které se dají zařídit i pod 2 % (nejlevnější už za 1,79 %).

👉 nízké úrokové sazby jsou pozitivní zprávou i pro ty z vás, kteří hypotéku již máte; můžete tak výhodně refinancovat svou stávající hypotéku (pár let dopředu / mimo fixaci).

 

 

😡 POJIŠTĚNÍ OSOB

👉 dopady koronaviru lze krýt mnohými připojištěními, např. OČR (ošetřování člena rodiny) je nejčastěji využívané u dětí, dále hospitalizace, pracovní neschopnost, invalidita, smrt, v určitých situacích i vážná onemocnění.

👉 některé pojišťovny však mají výluky či omezení při vyhlášené epidemii a plnění v této situaci tak může být (i do budoucna) problematické.

 

📈 INVESTICE

👉 za poslední 2 měsíce slušná jízda, akciové trhy lámou rekordy, všude slyšíme jen o samých propadech (to je pravda, akcie spadly za měsíc o 30 %), ale to, že padly i takové rekordy, jako nejsilnější týden od roku 1938, nebo že od (prozatímního) dna trhy vyrostly o více než 20 % (za tři týdny) a jsme de facto v úrovni května 2019, o tom se na veřejnosti moc nemluví.

👉 ostatně jak já rád říkám, jediná jistota u investic je, že investice v čase bude pracovat nahoru / dolu; krátkodobě může kolísat, dlouhodobě roste.

👉 proto všem, co se ptáte, doporučuji tu nejdůležitější (často omílanou) věc, a to dodržet (a mít od začátku nastavený) investiční horizont (na jak dlouho chci investovat = za jak dlouho je můj cíl) a podle toho poskládané a diverzifikované portfolio (rozložené např. nejen v akcích).

👉 kdo investuje pravidelně (od 500 Kč měsíčně), nerušit trvalý příkaz a držet se plánu, kdo má případně volné peníze, tak může využít pokles k jednorázovým investicím (od 10 000 Kč), a nakoupit tak výrazně levněji (sám jsem tak učinil).

 

 

📊 FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ

👉 nerozvážné hospodaření s financemi, žádná kontrola nad příjmy a výdaji, nepřemýšlení nad finanční rezervou a svými plány / cíli / sny, sjednané finanční produkty bez souvislostí a kompletních informací = to je výčet několika témat, o kterých se běžně s klienty bavíme a řešíme ideální nastavení – ne sólo pojistky, investice, hypotéky, prostě ne sólo produktu, ale celého finančního plánu, aby do sebe vše zapadalo a dávalo to smysl.

 

🧑🏻‍💻 TRH PRÁCE

👉 spousta lidí v práci (nebo spíše mimo práci) zažívá těžké časy, mnoho oblastí je těžce zasaženo, propouští se – v USA evidují rekordní počty žádostí o dávky v nezaměstnanosti, u nás už také v mnoha podnicích došlo k výpovědím zaměstnanců či krachům.

👉 jistotu tak nemáme nikde, ani v zaměstnání, které je chápáno jako to jisté oproti podnikání.

👉 finanční služby zaměřené na dlouhodobou práci s klienty, finanční poradenství, koučing a plánování se i díky této situaci dostávají do hledáčku téměř všech lidí – ti vnímají naše služby pozitivně, vidí v nás přidanou hodnotu a obor je čím dál tím více prestižnější (i díky povinným certifikacím a tlaku na odbornost).

👉 hledám k sobě proto 2–3 nové kolegy, kteří mají chuť se podílet na výše popsaném; ideálně někoho se zkušenostmi v obchodu či naší branži (= pojišťovnictví, bankovnictví aj.) na pozici Finanční specialista, a/nebo případně studenta VŠ hledajícího praxi na pozici Finanční koncipient.

🙏 Děkuji, že jste dočetli až sem. Věřím, že pro vás bylo tohle shrnutí přínosné. Pokud vás zajímá k určitému tématu více, na nic nečekejte a ozvěte se mi.