Dub 20

Jak utrácet chytře a pak investovat

Trend dnešní doby nás vybízí neustále si něco kupovat. Vyvstává otázka, zda všechny ty věci, díky nimž se cítíme dobře, díky nimž jdeme s dobou a jsme IN, jsou tou správnou útratou. Anebo to snad lze udělat jinak? Utrácet chytře, abychom si posléze pořídili to, co pro nás má podstatnější hodnotu.

 

Generace dnešní mládeže to nemá jednoduché 

Na začátku své pracovní kariéry nebo ideálně už během studií, by si mladí lidé měli promýšlet, jak si zajistit vlastní bydlení. Jak být plně mobilní. A zároveň si při tom všem stíhat kupovat všechno to, co je trendy, zajímavé, i potřebné (chodit na kulturní akce, cestovat). Lze vůbec toto všechno skloubit?

Řešení nemusí být složité. 

Představme si studenta, který si příležitostně vydělává (brigády), navíc dostává kapesné. Dost často se stává, že své první vydělané peníze projí a utratí za zábavu.  Například ve Starbucks za 5 latte kafíček utratí 500 Kč. Pokud by byla možnost se vrátit v čase, rozhodně bychom měli svému mladšímu já domluvit. “Vyvaruj se podobných chyb a přemýšlej jinak, než ostatní! Buď chytřejší!”
Pokud si teď odepřu tuto útratu a raději si udělám kafčo pěkně po domácku do termosky, otevřu si dveře k mnohem atraktivnější vyhlídce, jak později a lépe utratit své peníze. Řeč je o pravidelném odkládání třeba právě pětistovky a její zhodnocování díky investování.

Co udělá pravidelně 500 Kč v různých investičních fondech za 5 nebo 10 let.

500 Kč měsíčně za 5 let přinese 34. 912 Kč při 6 % zhodnocení. 

500 Kč měsíčně za 10 let přinese 81. 642 Kč při 6 % zhodnocení. 

Zkuste si sami vyčíslit, kolik Kč vám přinese váš pravidelný vklad.
Využijte naši investiční kalkulačku.

 

Jsou investice komplikované?

Nemusí být. Pokud nemáme zkušenosti s investováním, je na místě se obrátit na finančního poradce. Jeho úkolem je klientovi vysvětlit základní mechanismy investování. Navrhnout bezpečné složení investičního portfolia, zprostředkovat službu a být v kontaktu. Pokud se držíme 3 základních principů, tedy:
– investovat po stanovenou dobu
– pravidelná měsíční úložka
– nepropadávat emocím,
pak je zde předpoklad získání vytyčeného finančního cíle. 

 

Kdy a jak začít

Odpověď je jednoduchá. Ideálně, co nejdříve. Každá investovaná koruna a každý měsíc je důležitý z pohledu složeného úročení. Mladým lidem hraje do karet zejména jejich věk. Jsem-li schopna vyměnit 5 latte ve Starbucks za kávu v termosce, o několik let později si například mohu pořídit nový Iphone, letní music fest na Ibize nebo budovat startovní můstek pro řešení vlastního bydlení. 

Pokud i nadále váháte, obraťte se na mě, se vším vám ráda pomohu. Provedu vás celým procesem a společně najdeme optimální řešení. Zkušenosti, znalosti a zázemí plné profesionálů vám nastíní cestu, jak pracovat se svými financemi. Utrácejme proto chytře a ušetřené peníze pravidelně investujme

 

Ing. Michaela Zídková.
Smysl mám tam, kde dokážu být pro někoho užitečná. To znamená nabízet možnosti, ušetřit někomu peníze, ochránit jeho majetek a dělat taková opatření, která lidem poskytnou jistotu v budoucnu. 

Komunikace vždy byla, je a bude středobodem mé profese. Přistupuji ke svým klientům tak, jak bych si přála, aby se jednalo i se mnou. Vědí, že u mě naleznou spolehlivost, důvěru, úsměv. 

Motto “žijeme jen jednou” mi každý den připomíná, jak moc je fajn dělat věci pořádně, obklopovat se lidmi, kterým záleží na své budoucnosti a podnikají pro to potřebné kroky.