Pro 28

“První dva roky finančního poradenství berte jako investici, která se vám několikanásobně vrátí” říká ředitel obchodního týmu Marek Fučík

„Můj příběh začíná již téměř po ukončení střední školy, kdy jsem se rozhodl stát finančním poradcem. A proč jsem v této branži i po 10 letech?” Více už v rozhovoru Marka Fučíka s jeho mentorkou Zdeňkou Hrdou. 

  1. Jaká byla tvoje cesta finančního poradce, co jsi musel obětovat a co ti naopak dala?

    „Začátky jsou nejtěžší a ten můj byl možná jeden z nejhorších v mém pracovním okolí. Úvodní zaškolovací seminář proběhl v listopadu 2013, tehdy ještě v Bonnetu. Bylo mi 19 let, neměl jsem žádné zkušenosti, ani peníze. Za to motivace na rozdávání. První úkol: „vypiš 30 klientů a ty budeme postupně oslovovat.“ Vypsal jsem jich 90 z hlavy a vyčerpal všechny kolonky!

    Začínalo se tehdy od rodiny a tam jsem udělal snad první a poslední stavebko. Vydělal jsem si 800 Kč za 6 měsíců. Po půl roce marných pokusů jsem dostal svou první větší provizi 10.000 Kč. Ty peníze jsem použil na zkoušky PPZ a živnosťák. Už tady jsem to mohl zabalit, ale v životě se řídím heslem: budeš litovat jen toho, co jsi nikdy nezkusil. Taťkovo Felicií jsem pak objížděl klienty i mimo ČB a zažil mnoho hrozných schůzek, sjednaných a nikdy neproplacených smluv a jedno ohrožení na životě přímo na schůzce. To je zpětně perlou dlouhých večerů nebo i finančních konferencí. Kolegové si mysleli, že se na to vykašlu. Jediná Zdeňka se ke mně neobrátila zády a pomáhala mi i během VŠ. Díky Zdeni. Na vysoké škole jsem musel obětovat párkrát nějakou párty kvůli schůzkám, ale i tak si myslím, že tohle odvětví bylo a stále je mou silnou disciplínou (smích).

    Nejvíc vděčím rodičům, kteří mi po krátké době vložili velkou důvěru a doporučovali své známé. Po několika letech se i mé blízké okolí začalo obracet s prvními požadavky. Pak už to šlo tak nějak samo. Důležité je neustále se vzdělávat a pracovat na sobě. Doporučovat hlavně to, co sám využíváte. Práce mi nejvíce dala ve směru osobnostního rozvoje.”
  2. Co máš v plánu v roce 2024? Byl jsi nedávno povýšen na pozici Ředitel obchodního týmu. Popiš nám, co to pro tebe znamená?

    „V příštím roce budu dál rozšiřovat svůj tým a přijmu člověka na pozici hypotečního specialisty. To místo se mi na konci tohoto roku uvolnilo z důvodu odchodu velezkušené Aničky Podlipné, původně z Hypoteční banky a Modré Pyramidy. Tímto ji přeji jen to nejlepší v dalším pracovním životě. Mimo to budu dál finančně plánovat se svými klienty a pečovat o ně na pravidelných schůzkách s mým týmem asistentů. Chystám se také více nové práce delegovat na finanční poradce, které osobně učím našemu řemeslu. Sám se již teď zaměřuji na investice s bonitnější klientelou. Povýšení pro mě znamená ještě větší zodpovědnost, než doposud. Také se snažím jít příkladem a inspirací pro lidi v celé firmě.”
  3. Jakým způsobem ve společnosti Finovo pracuješ? Máš svůj tým nebo funguješ sám na sebe? Co pro tebe znamená být součástí týmu Finovo?

    „Tak určitě pracuji od pondělí do pátku, který moc neuznávám (smích).

    Při velikosti mého klientského kmene už nezvládnu obstarat veškerou práci sám, tak mi s administrativou pomáhá asistentka Mirka. Už rok mám po boku skvělého obchodního zástupce Ondru. Do toho vedu tým finančních poradců. Je toho dost.

    Díky Finovu mám pro mou firmu skvělé kancelářské zázemí a pracovní podmínky, které mi to hodně ulehčují. Mám tu také hodně přátel, se kterými se znám řadu let.”
  4. Jaký je podle tebe největší kámen úrazu ve finančním poradenství?

    „Největší kámen úrazu je, že jsme národ všeumělů a švejků. Ve směru ke klientovi je to často neochota přijmou radu a nechat si poradit. Doba, kdy všichni rozumí všemu je dávno pryč. Než abychom vyhledali pomoc odborníka, učiníme sami nekvalifikované rozhodnutí a z jeho výsledku budeme vinit všechny ostatní, jen ne sebe.

    Pomohlo by přejít na placené finanční poradenství přímo ze strany klienta. To je směr, kam se budeme ubírat v následujících letech.”
  5. Co můžeš dělat a co děláš pro zlepšení finanční gramotnosti Čechů?

    „V letošním roce jsem začal točit série vzdělávacích videí zaměřenou na zvýšení finanční gramotnosti. Dávám je na svůj osobní Instagram, na webové stránky a dokonce i Tik tok. První řadu jsem nazval 10 největších chyb, které s penězi, dělá úplně každý. Je to samozřejmě myšleno s nadsázkou, ale jsou to ty nejběžnější chyby, se kterými se setkávám na schůzkách dnes a denně. Ve druhé řadě se zaměřuji vyloženě na investice z praxe, tam bude také 10 dílů.

    Tímhle jsem začal a mám skvělé odezvy zejména od mladších kamarádů, spoluhráčů z florbalu i klientů. Mám dobrý pocit, když za mnou někdo přijde a řekne: „díky Fuči, to jsem nevěděl a ještě mi to nikdo neřekl.“ Sledují mě a fandí mi, vážím si toho. Ve škole je to neučí, tak to zbyde na mě (smích).

    Do budoucna bych se nebránil kurzům nebo školení veřejnosti.”
  6. Proč by měli lidé řešit své finance právě s tebou?

    Protože jim poradím tak, jak bych postupoval já sám na jejich místě a řeknu věci tak, jak doopravdy jsou. Klienti na mě oceňují, jak dokážu lidsky vysvětlit danou věc. Ptám se na věci, na které se je předtím ještě nikdo neptal. Pomáhám s pojistnými událostmi a administrativou na smlouvách. Proto jsem právě já ten správný parťák v nepřehledném světě financí.
  7. Pokud někdo uvažuje o kariéře finančního poradce, jakou radu bys mu do začátku dal?

    „Asi ať si se mnou domluví nejdřív schůzku (smích).

    Myslím, že ta nejlepší ze skvělých rad, které jsem kdy dostal, byla: „Vyhraje ten, kdo vydrží.“ Troufnu si tvrdit, že to nejdůležitější období jsou první 2 roky, tam musíte hrábnout, pak už to zvládnete. Berte ty dva roky jako investici, která se několikanásobně vrátí.”