Úno 06

Víte, proč rozhodně spořit na důchod?

Chcete prožít pokojný a klidný důchod? Pak byste si na něj měli začít spořit již dnes. Čím dříve totiž začnete, tím více pak budete v klidu. Zjistěte v článku, proč tomu tak je a jak nejlépe to udělat.

Spokojený důchod

 

Rapidně roste počet lidí v důchodu 

Důchodcům se skládají na důchod lidé v produktivní věku. Dokud je těchto lidí mnohem více než důchodců, je vše v pořádku. Situace se ale postupně mění, za čímž je stále klesající porodnost a zvyšující se doba dožití. V důchodu je proto stále více lidí a do produktivního věku vstupuje stále méně.

Z dat ČSÚ vyplývá, že mezi lety 2001 a 2010 počet seniorů V ČR vzrostl o 185 tisíc, a mezi 2011 a 2020 takřka o trojnásobek, o 521 tisíc. Dle prognóz tak bude na konci 21. století seniorů již třetina populace, kdežto v roce 2020 důchodci tvořili pouze pětinu. 

Stát zvyšuje dobu odchodu do důchodu

S touto nepříznivou situací se snaží stát bojovat zvyšováním věku odchodu do důchodu. Ministerstvo práce a sociálních věcí v minulém roce navrhlo reformu, dle které by muži narození v roce 1966 měli nově jít do důchodu ve věku 65 let a 2 měsíce a muži narození v roce 1969 ve věku 65 let a 7 měsíců. To samé platí pro ženy, které vychovaly méně než tři děti. S pozdějším narozením se pak věk odchodu do důchodu bude dále zvyšovat. Jen u toho ale stát nezůstává.

Stát zpřísňuje odchod do předčasného důchodu

Ruku v ruce s odchodem do důchodu jde i zpřísnění odchodu do předčasného důchodu. To má udržet lidi v práci až do důchodu. Nově vám totiž stát sníží výpočtový základ důchodu o 1,5 % za každých 90 dní, o které odejdete do důchodu dříve. Do předčasného důchodu pak můžete nejdříve tři roky před oficiálním odchodem (dříve bylo pět let) a v té době již musíte mít odpracováno minimálně 40 let (dříve bylo 35 let). 

Omezena bude také valorizace předčasných důchodů. Procentní výměra předčasných důchodů se poprvé zvýší až od ledna roku, který následuje po roce dosažení důchodového věku. Pokud se pak něco zásadně nezmění, je pravděpodobné, že se stát bude i v budoucnu snažit na důchodech šetřit.

Co můžete udělat dnes, neodkládejte na zítřek

Z hlediska výše zmíněného je tedy zřejmé, že se z části bude muset každý z nás o své spokojené stáří postarat sám. Podle odborníků byste pak měli mít naspořeny alespoň 2 miliony korun, aby se vám v důchodě dobře žilo. Na takovou částku dle výzkumů dnes dosáhne pouze 10 % Čechů. Často i proto, že není z čeho spořit nebo lidé nespoří efektivně. Proto je zásadní vědět, jak co nejefektivněji spořit. Jak na to?

Jak spořit na důchod?

V současnosti můžete využít několik produktů se státní i bez státní podpory, které vám pomohou našetřit si na důchod. K těm se státní podporou patří penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření a nově i dlouhodobý investiční produkt. Výhodou těchto produktů je to, že na ně můžete dostat příspěvek od zaměstnavatele, příspěvek od státu nebo je využít i k odpočtu ze základu daně.

Mezi spořicí produkty bez státní podpory patří klasické spořicí i termínované účty. K pokročilejším produktům pak můžeme přiřadit investování do podílových fondů, akcií, dluhopisů, ETF nebo třeba nemovitostí.

Investovat do nemovitostí můžete dnes již i za pár stovek měsíčně skrze nejrůznější platformy. Nabízí se i nákup nemovitostí, jejichž ceny v minulých letech rostly klidně i o 20 % ročně. Výhodou investování je často možnost získat vyšší výnos, ale zároveň je s ním spojeno i vyšší investiční riziko.

Jak vybrat ten nejlepší produkt na důchod?

Možností je zde mnoho a každá má své výhody i nevýhody. Nejlepší je pak často nesázet jen na jeden produkt, ale využít hned několik možností, některé konzervativnější a jiné dynamičtější. Přesto je dobré nic nenechávat náhodě a dobře zvážit své kroky. Řešení se bude jistě lišit dle výše investice, četnosti vkladů, vašich cílů i ochoty riskovat. Proto se tomuto tématu budeme věnovat i v dalších článcích, kde se na jednotlivé nástroje zaměříme.

Chcete vědět více o tom, do čeho vložit peníze na důchod? Sledujte náš blog, nebo se nám rovnou ozvěte.