Čvc 31

Až 50 000 hypotékám končí fixace. O kolik to zvýší splátky?

V následujících měsících řadě hypotečních klientů končí smluvní období, během kterého se jejich úroková sazba neměnila. A s končící fixací ji hrozí i navýšení splátek, a to až o několik tisíc korun měsíčně. Podle odhadů se to může týkat až 50 000 hypotečních smluv.

 

Mají z končící fixace klienti obavy a připravují se na vyšší splátky? Vyzpovídali jsme finanční specialistky ze společnosti Finovo, Alenu NídlovouJiřinu Budíkovou.

____________________________________________________________________

Pokud jsem klient, kterému končí v roce 2023 až 2024 fixace na hypotéku, co mě čeká? Na co se mám připravit?

Alena Nídlová:
Na cokoliv. Důležitý bude další vývoj inflace. Sice klesá, ale nevíme, jaké bude léto, jaké budou další kroky ČNB, jestli vůbec nějaké. Já věřím, že by koncem roku mohly sazby jít ještě níž. Už teď víme, že to ale nebude tak rychle, jak jsme čekali a doufali. 

Trh je v tomto ohledu nevyzpytatelný, nakonec může být všechno jinak. Takže bych se zaměřila především na úvěry s refixací do 12 měsíců a nad 12 měsíců. U nových smluvních období aktuálně doporučuji kratší fixaci na cca 3 roky.

Mají z refixace klienti obavy? Obracejí se na vás, nebo spíš vyčkávají?

Jiřina Budíková:
Aktuálně s mými klienty refixace řešit nemusím a noví klienti pomoc s refixací také nepoptávají. Obecně ale musím říci, že jsme s vyjednáváním o snížení sazeb u bank povětšinou úspěšní. 


O kolik se vůbec sazby za poslední roky zvýšily? 

Alena Nídlová:
Když se podíváme na data, tak se sazby třeba v roce 2018 na počátku pohybovaly kolem 2,3 % p.a. A končily na konci roku na sazbě 2,99 % p.a.
Teď je situace radikálně jiná.

 

Naštěstí postupuji v této otázce pečlivě, takže končící fixaci budu řešit jen s pár klienty.
U ostatních jsme s klienty dříve dohodli delší fixaci, od 7 do 10 let.

 



Jak situaci řeší banky? Informují včas klienta, navrhují řešení?

Jiřina Budíková:
Banky nabízí nabídku sazby v předstihu, dokonce musí, a to cca 3 měsíce před termínem refixace. Někdy o informace o nových sazbách žádáme sami i dříve. Je ale pravda, že i banky mají samozřejmě problém stanovit sazbu třeba s půlročním předstihem. Takže je pro nás těžké poradit klientům, jestli danou sazbu přijmout nebo zkusit počkat na nižší. 


O kolik se klientům splátka hypotéky v průměru zvedá?

Alena Nídlová:
Průměrnou částku nelze říct, respektive by takové číslo bylo zavádějící. Zkusím spíš uvést příklad z praxe.  

1 000 000 Kč sazba v roce 2018 2,49 % (splátka 3 946 Kč), aktuální nejlepší možná sazba je 5,59 % (splátka 5 455 Kč). U úvěru na tři miliony, což je dnes víceméně standard, je rozdíl ve splátkách 11 838 vs 16 365 Kč. Tedy rozdíl ve splátce je po 5leté fixaci 4 527 Kč. 

K tomu bych ale ráda dodala, že honba za nejlepší úrokovou sazbu není vždy ta nejlepší cesta. Někdy se totiž ke skvělé sazbě vážou další poplatky. Za vyřízení úvěru, platba za odhad atd. Takže se někdy vyplatí zvolit spíš o desetinu vyšší sazbu, ale bez vedlejších nákladů. Na tom si konkrétně já zakládám. 


Jak je na tom dnes poptávka po hypotékách? 

Alena Nídlová:
Mám pocit, že se trh začíná rozhýbávat, ale jen velmi pozvolna.