Čvn 17

Jak je to nyní s hypotékami? Poradci radí nečekat

Nečekat na výhodnější úroky, mírnější podmínky, nečekat s refinancováním a ani se sjednáním. Podle odborníků na hypoteční úvěry totiž není jisté, kdy se podmínky pro úvěr na bydlení výrazně zlepší. Zároveň ale uklidňují, že v rámci ekonomiky se horší a lepší období pravidelně střídají.

Rodina se rozrůstá (případně už rovnou “dusí”) a je třeba nové, větší bydlení. Ideálně vlastní. Úroky ale nyní nejdou pod 5,3 %, bytů je málo a jejich ceny už řadu let v kuse stoupají. Co s tím? Vzdát se svého snu podle finančních poradců nemusíte. “Nikdy se ještě nestalo, že by situace byla pro klienty bezvýchodná. Občas jsme museli improvizovat, občas jsme se na koupi museli více připravit, ale vždy jsme zatím cestu našli,” ujišťuje Alena Nídlová z finančně poradenské společnosti Finovo.


(vpravo Alena Nídlová, vlevo Jiřina Budíková)

Hypoteční byznys stále běží, byť v pomalejším tempu

Hypoteční poradci tak musí s bankami více (a šikovněji) komunikovat a vyjednávat. Zároveň se například Finovo snaží cestu ke koupi domu či bytu svým klientům usnadnit užší kooperací s realitními kancelářemi. “Zatím s tímto postupem máme jen ty nejlepší zkušenosti. Klienti oceňují, že jsme schopni jim nabídnout komplexní služby – od výběru banky, přes sjednání hypotéky, až právě po krok první, a to výběr nemovitosti.”, doplňuje Jiřina Budíková.

Právě v těchto dnech je výhodné mít spolehlivého poradce, který pohlídá termíny končících fixací a včas poptá aktuální nabídky u bank. A právě s refinancováním klienti často zvažují počkat, ale upřímně, ne vždy se otálení vyplatí. “Pokud nejsou podmínky pro mého klienta nevýhodné – a já osobně jsem se s tím zatím nesetkala – radím spíš nečekat na zázrak a vzít férovou nabídku. Navíc vždy sestavujeme tzv. rozbor rizik, takže klient dobře a do detailu ví, do čeho jde,” radí Jiřina Budíková.

Hlavně nepanikařit

A co když je v rámci končící fixace výše nové splátky podstatně vyšší? Vždy lze například dohodnout prodloužení splatnosti hypotéky a tím získat nižší splátku nebo poptat úvěr u jiné banky. “Cest je mnoho. A je to navíc naprosto běžné. Ekonomika se mění, naše možnosti se mění. Změna v hypotéce tak není žádná tragédie.”, uklidňuje Alena Nídlová.

Další dobrou zprávou podle Vladimíra Pavloska je, že lidé daleko více přemýšlí o svých financích. Jak s nimi hospodaří, do čeho je investují, jak je z(ne)hodnocují. Všichni už dobře ví, že úspory na běžném účtě jsou dnes velmi drahý zvyk. A že mít finanční rezervu není jen dobrá rada, ale naprostá nutnost.